Nationale tuinvogeltelling 2017; de huismus wint opnieuw

Ook dit jaar staat de huismus weer bovenaan tijdens de Nationale tuinvogeltelling. Dit jaar was alweer de 14e editie van dit initiatief van de Vogelbescherming. Het is de bedoeling dat je in het (meestal) laatste weekend van januari een half uurtje de vogels in je tuin telt. Je kunt de aantallen doorgeven via een handige app of via de speciale site.

De Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn: landelijk, per provincie en per gemeente. In combinatie met de resultaten van andere jaren en andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in tuingebruik door vogels. Met deze gegevens bepaalt Vogelbescherming hoe tuinvogels het beste geholpen kunnen worden.

Het is goed om je te realiseren dat het er niet om gaat dat de Tuinvogeltelling een compleet beeld oplevert. De momentopname wordt ieder jaar op vergelijkbare wijze genomen, waardoor dat op lange termijn een goed beeld oplevert.

De levende tuin

Het aantrekken van vogels is van groot belang voor de levende tuin. Vogels eten veel schadelijke insecten waardoor je minder hoeft te bestrijden, het zijn feitelijk de opruimers van je tuin. Daarnaast ontstaat er veel dynamiek.Het is prachtig om te zien hoe vogels hun eigen territorium verdedigen, hoe ze elkaar het hof maken en hoe ze heerlijk aan het rommelen zijn tussen de beplanting.
Voor vogels is een aantal omstandigheden van belang; voedsel, beschutting en nestgelegenheid. Zorg dus voor voedselplanten zoals besdragende struiken en voer in de winter bij met vetbollen en vogelzaad. Zet minstens 1 boom in je tuin, vogels kunnen hierin vluchten als er bijvoorbeeld een kat in de buurt is. Het aanbieden van nestgelegenheid is niet zo moeilijk, er zijn veel soorten nestkastjes te koop. Trouwens, ook veel slechte waar nooit een vogel in zal broeden! In de webshop van de Vogelbescherming vind je een grote variatie aan goedgekeurde kastjes.

Bron: Vogelbescherming Zeist

 

No Comments

Post a Comment