Vorstgevoelig planten | Tuintip voor het weekend

Tuintip voor het weekend vorstgevoelige planten

Koning Winter

Vorstgevoelige planten moet nu toch écht naar binnen, in een vorige post schreef ik hier al over. Maar nu wordt het serieus koud, en hebben sommige planten extra bescherming nodig. Allereerst alles wat in potten zit; zet dit op een vorstvrije plek. Niet alleen om te voorkomen dat je planten doodgaan, maar ook om te voorkomen dat de potten kapotvriezen. Door de regen van de afgelopen dagen is niet alleen de potkluit doornat maar is ook de pot verzadigd met water. Door vorst zet het water uit, het gevolg hiervan is dat de pot kapot vriest. Het meest gevoelig zijn potten die poreus zijn, bijvoorbeeld roodstenen (terra cotta) potten. Sommige kunststof potten hebben een dubbele wand die redelijk isoleert waardoor ze minder kwetsbaar zijn. Toch is ook hier voorzichtigheid geboden aangezien het plaatselijk tot -11 kan vriezen. Ik zou, als je de ruimte hebt, zoveel mogelijk binnen zetten.

Sneeuw isoleert

Alle planten die in de volle grond staan (dus niet in pot) zijn minder kwetsbaar. Zeker als je wat blad in de plantvakken hebt liggen, dit beschermt al behoorlijk. Daarnaast hebben we het geluk dat het gaat sneeuwen, een laagje sneeuw isoleert. Planten die ‘s winters bovengronds afsterven hebben hier baat bij, de sneeuw beschermt de plant ook ondergronds. In het voorjaar loopt hij gewoon weer uit.

Kwetsbare planten in de volle grond

Sommige planten doen het al een aantal jaren prima in de volle grond omdat we de laatste jaren zachte winters hebben gehad. Bijvoorbeeld de vele soorten laatbloeiende Salvia’s. Zelf heb ik een aantal vorstgevoelige planten, zoals Salvia ‘Black and Blue’,  Ammi majus, en Digiplexis uitgestoken en zij aan zij in een krat binnen gezet. Zodra het voorjaar aanbreekt verhuizen ze weer naar buiten.

Wintergroene planten

Bomen, struiken en vaste planten die wintergroen zijn zullen het de komende week extra zwaar krijgen. Ten eerste vanwege de vorst in combinatie met felle wind. Via het wintergroene blad verdampt er veel vocht door de felle wind, terwijl hij via de wortels geen water kan opnemen omdat de grond bevroren is. In feite verdroogt de plant hierdoor. Pak indien mogelijk je wintergroene planten in. Daarnaast kunnen de takken uitbuigen en beschadigen door de sneeuwval. Schud dus voorzichtig de sneeuw van de takken, ook al verpest dit misschien het romantische sneeuwbeeld;) De schade blijf je anders nog jaren zien.

 

 

No Comments

Post a Comment