Open tuindagen

Tuin met geschiedenis

Tijdens de open tuindagen kan je onze nostalgische ecotuin bezoeken. Onze tuin is een levende tuin, met een natuurlijk evenwicht en biedt onderdak aan vogels, insecten en andere dieren. De tuin heeft niet alleen aantrekkingskracht op dieren en planten maar ook op de vele enthousiaste bezoekers die de tuin inmiddels hebben bezocht.

Het huis, uit 1904, is een monument en staat aan het dorpsplein, vroeger woonde hier de hoofdonderwijzer. De geschiedenis van de bewoners heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontwerp van de tuin. De nadruk ligt op de historie, met het bouwjaar van het huis als bepalende factor. Een ingetogen ontwerp met weelderige beplanting.

Toen we in 2017 in Gassel kwamen wonen was de tuin helemaal overwoekerd, vier fruitbomen zijn blijven staan, de rest is verwijderd. Daarna heeft de tuin een jaar braak gelegen om het wortelonkruid goed aan te kunnen pakken. In het voorjaar van 2020 is de tuin aangeplant met zoveel mogelijk oude plantensoorten en oude fruitrassen.

AGENDA 2024

 

Zo 2 juni      -Velt Eco tuindagen

Vr 14 jun      -Ontbijtnetwerk Inspiranza                                  (besloten)

Za 15 juni    -Tuinweekend Groei & Bloei

Zo 8 sep      -Fête de la nature

Zo 8 sep      -Tuin en klimaatroute

Za 14 sep     -Open monumentendag

Zo 14 sep     -Tuin en klimaatroute

Alle dagen van 10.00-17.00 uur

open tuindagen

Meer leven in je tuin

Onze tuin is een levende tuin, vol met vlinders, vogels en kleine zoogdieren. Dit ontstaat niet zomaar, door het scheppen van voorwaarden en een uitgekiende selectie planten is een mooi biologisch evenwicht ontstaan. Niet alleen eten de dieren van onze tuin, sommige wórden ook gegeten. Gaasvliegen en lieveheersbeestjes doen zich te goed aan een heel leger bladluizen. Door de combinatie tuinplanten en inheemse planten komen meer insectensoorten in de tuin voor, dit is weer goed voor het vergroten van de biodiversiteit.

de buitenkamer tuinontwerp

Heirloom gardening

Om, qua beplanting, aan te sluiten bij de woning en omgeving heb ik onderzoek gedaan naar beplanting die rond 1904 beschikbaar was. In die tijd werden voornamelijk nutsgewassen zoals fruitbomen en moestuinplanten gebruikt. Op de laatste plaats kwamen de siergewassen, seringen voor de geur en dahlia's om te plukken. In onze tuin staan zoveel mogelijk oude rassen, niet alleen voor de fruitbomen, maar ook voor de bomen, heesters en vaste planten. Deze zijn aangevuld met wat modernere soorten en natuurlijk met inheemse bomen en planten.

de Buitenkamer tuinontwerp

Ook voor de kids

Lopen op de plank over de sloot, kijken bij de kippen, liggen in het gras; alle kinderen houden hiervan. Ook het rennen over de graspaadjes is favoriet. Kinderen verwonderen zich er vaak over dat zoveel planten eetbaar zijn. Niet alleen in de moestuin is (bijna) alles lekker, ook van 'tuinplanten' kan je snoepen. Dat gaat eerst nog aarzelend, maar als blijkt dat klaverblaadjes zoet smaken dan komt de vraag naar meer. Neem gerust een kleedje, broodjes of iets lekkers mee. Stoelen genoeg en picknicken in het gras is altijd leuk;)

Tijdens een open tuindag vertel ik je meer over onze levende tuin en de mogelijkheden voor jóuw tuin. Dat kan onder andere in de vorm van een tuinontwerp met beplantingsplan of een tuinadvies.

De koffie en thee staan klaar, ik ontmoet je graag in onze tuin!

Wat bezoekers zeggen over de Open Tuindagen

"Met mijn moeder de prachtige open tuin bezocht. Een warm welkom door Marion en Carlo. Zij vertellen zo enthousiast over hun tuin en hebben zoveel kennis! Heel inspirerend en zeer zeker een bezoek waard!" 

Petra uit Zeist

"Nadat wij bij Marion in haar open tuin waren, werden wij heel enthousiast en spraken wij af dat Marion van onze grote tuin, een onderhoudsvriendelijke en toch hele groene tuin zou maken.
Vorige week zijn alle planten in de tuin gezet. Marion heeft niet alleen het ontwerp gedaan, de plannen gemaakt, maar heeft ook de planten besteld en ze was erbij om ons te helpen met planten en tips te geven hoe te planten en te onderhouden.
Wij zijn superblij met haar plan en onze tuin en gaan er deze zomer enorm van genieten.

Yvonne uit Oss

Marion heeft een voorliefde voor de natuurlijke en levende tuin, aandacht voor flora en fauna, goed luisterend naar de opdrachtgever(s), bereid plan aan te passen, maar geen “push over”, ook standvastig als ze echt iets vind”. Ze is zeer correct in het nakomen van afspraken en de communicatie is goed. Ik geef De Buitenkamer een 9.

Wout, Grave