Wil je gratis het 10 stappenplan voor de levende tuin ontvangen?
Je gegevens zijn natuurlijk veilig bij mij

Een levende tuin, ook voor jou!

De Buitenkamer zorgt door middel van de levende tuin voor een groene en gezonde leefomgeving. Dit is te realiseren in je eigen tuin, die vormt namelijk de verbindende schakel tussen mens en natuur. Een levende tuin is een tuin waarin je de natuur kunt zien, voelen, horen, ruiken én proeven. Waarin je kan genieten van de vogels, bijen en vlinders om je heen. Door het scheppen van de juiste voorwaarden ontstaat er een groene oase waar niet alleen veel dieren zich thuis voelen maar waar ook rekening wordt gehouden met duurzaamheid. Kleine veranderingen kunnen al een heel verschil maken.

De levende tuin, Anemone met zweefvlieg
De Buitenkamer, de levende tuin, merels in nest
De Buitenkamer, de levende tuin, Lonicera, kamperfoelie

Makkelijk tuinieren

 

Wil je ook dat de tuin voor jóu werkt? Dat is veel makkelijker dan je denkt. Iedere levende tuin heeft zijn eigen evenwicht en zijn eigen microklimaat. Als je hier gebruik van maakt, wordt het tuinieren heel eenvoudig en hoef je alleen nog maar bij te sturen. Je maakt gebruik van de mogelijkheden van je tuin en schept voorwaarden voor het vestigen van insecten, vogels en kleine zoogdieren. Deze vormen samen met het bodemleven en beplanting voor een voedselpiramide. De aantastingen die wij vervelend vinden, zijn dan voedsel voor een dier dat in je levende tuin leeft. Kennis en kunde van natuur en biodiversiteit zijn daarbij onontbeerlijk.

Dichtbij de natuur

 

Na een drukke dag tot rust komen door te genieten van de natuur in je eigen tuin. Wie wil dat niet? Uit onderzoek is gebleken dat mensen zich gelukkiger voelen in een groene omgeving.  Wil je ook volgen hoe een merel haar jongen voert, hoe de nachtvlinders zich verdringen bij de kamperfoelie en hoe bijzonder een zweefvlieg vliegt? Zorg dan voor een levende tuin zodat je alles van dichtbij kan meebeleven.

Een groene omgeving

 

Omdat het klimaat verandert zullen we in de toekomst meer last krijgen van wateroverlast in de vorm van grote stortbuien. Om dit te voorkomen kan je het regenwater afkoppelen en dit ten goede laten komen aan de grond. Daarnaast treedt in steden door de dichte bebouwing het hittestress effect op, in de zomer wordt het in de stad te heet. Door zoveel mogelijk groen aan te planten kan je dit effect tegengaan. Alles telt mee, dus ook geveltuintjes en balkon- en daktuinen. Met een paar goed gekozen planten en struiken creëer je ook in de stad een groen paradijsje!