10 x de buxusmot
1> de Buxusmot is afkomstig uit Azië en is hier waarschijnlijk terechtgekomen via geïmporteerde producten. Inmiddels heeft de mot zich verspreid over heel Europa.
2> de buxusmot, die luistert naar de mooie naam Cydalima perspectalis, brengt veel schade toe aan buxusplanten. Per jaar ontwikkelen zich meerdere generaties. De motten eten niet van je buxus, maar de rupsen wel. In een warm voorjaar kunnen de rupsen al in maart uit de cocons komen. In juni én augustus komen opnieuw rupsen tevoorschijn. Door de jaarlijks wisselende weersomstandigheden kunnen deze periodes afwijken.
3> in de praktijk blijkt dat de vlinders en rupsen het hele groeiseizoen aanwezig kunnen zijn, van maart tot en met oktober. Soms in verschillende stadia op je planten. Ontwikkel daarom de gewoonte om je buxussen iedere week even na te lopen, dit kost je niet veel moeite en zo hou je alles onder controle.
4> de buxusrupsen hebben in Nederland nog weinig vijanden waardoor ze zich snel kunnen vermeerderen. Inmiddels hoor ik steeds meer reacties van mensen die kauwtjes, koolmezen en mussen volop hebben zien genieten van de rupsen.
5> gebruik alleen het biologische middel Anti Rups. Zo voorkom je dat andere insecten en dieren in je tuin doodgaan en houd je het biologische evenwicht in je levende tuin in stand. We genieten tenslotte enorm van alle vlinders, bijen en (jonge) vogels.
6> de motten leven ongeveer 8 dagen, in deze periode leggen ze eitjes. Bij 20 °C duurt de ontwikkeling van ei tot pop ongeveer 26 dagen. Uit de pop komt de mot, die opnieuw op zoek gaat naar buxus om eitjes af te zetten. Deze cyclus gaat afhankelijk van de weersomstandigheden, door tot in de herfst. De buxusmot overwintert als pop in een cocon diep tussen het buxusblad.
7> de buxusmot heeft een spanwijdte van ongeveer 4 cm. Er is ook een andere variant, deze is bruin van kleur. De jonge rupsjes zijn geelgroen van kleur en 2 mm. groot. De volwassen rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en worden uiteindelijk 4 cm. De poppen zitten in een klein wit spinsel.
8> eerste aantastingen kan je herkennen aan de onderkant van de struik. Deze wordt geelbruin en de bladeren zijn aangevreten, soms is er alleen nog een bladskelet of het bladsteeltje over. Het lijkt soms alsof er een hond of kat tegen de struik heeft geplast. Na verloop van tijd, als de rupsen groter zijn, zie je duidelijk de uitwerpselen onder de struik liggen.
9> buxussen zijn erg sterk en kunnen bijna altijd weer volledig herstellen. Als de buxus helemaal bruin is, snoei hem dan en hij zal vanzelf weer uitlopen. Houd de planten na het uitlopen goed in de gaten om nieuwe rupsenvraat te voorkomen.
10> zorg dat je het snoeiafval niet op de composthoop of in de groencontainer gooit. De poppen overleven namelijk het composteerproces waardoor je meer buxusmotten krijgt.