Buxusmot alert

buxusrups de buitenkamer tuinontwerp gassel

De eerste rupsen van de buxusmot zijn alweer gespot, door de zomerse temperaturen gaat de natuur in de hoogste versnelling. Sinds 2007 is de buxusmot in ons land en verspreidt zich inmiddels over steeds meer provincies. De rupsen zijn de boosdoeners, ze zijn onverzadigbaar en eten in no time je buxussen kaal. Heb je een enkele buxus in de tuin dan is dat niet zo’n probleem, je kan hem behandelen of vervangen voor een andere plant. Het is lastiger als de buxus, in de vorm van hagen of solitairen, een grote rol spelen in je tuin.

Mooie mot

De meeste motten of nachtvlinders zijn onooglijk en vallen niet op. Grijzig of bruinig vliegen ze ’s avonds en ’s nachts door je tuin, je weet eigenlijk niet dat ze er zijn. Hoe anders is dat bij de buxusmot, zilverig crème-wit met zwarte randen aan de vleugels. Groot, prachtig van kleur en zichtbaar vliegend in de schemering of rond een buitenlamp. Uit onderzoek blijkt dat nachtvlinders een belangrijke rol spelen bij de bestuiving van, vooral, inheemse planten. Of de buxusmot hier ook aan mee doet is me niet bekend, nergens vind ik hier publicaties over. Hoe mooi zou het zijn als onze vogels, die inmiddels steeds beter weten dat buxusrupsen lekker zijn, de plaag binnen de perken kunnen houden. En als deze nachtvlinder ook nog bepaalde planten blijkt te bestuiven zou het helemaal mooi zijn. Dan is de buxusmot een nieuwe toevoeging aan onze biodiversiteit.

Met mate behandelen

Soms zijn er maar weinig rupsen, laat de natuur dan zijn gang gaan. Inmiddels zijn er veel vogelsoorten die de rupsen op het menu hebben staan. Vooral koolmezen en mussen hebben ze ontdekt. Je kunt de struiken ook met een hogedrukreiniger bespuiten, door de harde straal water vallen de rupsen op de grond en overleven het niet. Heb je veel tijd over dan kan je regelmatig de rupsen handmatig verwijderen. Mocht dit allemaal niet lukken dan kan je Topbuxus Anti Rups gebruiken, dit biologische product is niet schadelijk voor andere insecten en vogels. Het is een bacteriepreparaat dat je oplost in water en over de buxus spuit.