Hortensia’s snoeien

hortensia's_snoeien

Het snoeien van hortensia’s is veel makkelijker dan je denkt. Het is een van de meest gestelde vragen in het voorjaar. Allereerst is de periode belangrijk, snoei niet in de herfst maar in het voorjaar. De uitgebloeide bloemen geven namelijk de hele winter bescherming aan de nieuwe knoppen en zorgen voor beschutting voor allerlei insecten. Ook geven ze een mooi winterbeeld, zeker met een laagje sneeuw of rijp op de bruin-beige bloemen.

Welke groep?

Hortensia’s zijn in verschillende groepen onder te verdelen. Daarom snoei je hortensia’s niet allemaal op dezelfde manier. De eerste groep bestaat uit de hortensia Annabelle en de pluimhortensia, bloeiend in wit en/of roze. De bekendste groep bestaat uit de boerenhortensia’s, deze hebben bolvormige bloemen in de kleuren wit, roze, en blauw en alle tussentinten. Ook de Hydrangea serrata behoort tot deze groep, dit is een wat subtieler soort. De fluweel- en eikenbladhortensia vormen samen de derde groep, deze zijn te herkennen aan afwijkend blad. Als laatste de klimhortensia, ook afwijkend omdat dit een klimplant is in plaats van een struik.

Hortensia ‘Annabelle’ (Hydrangea arborescens) en pluimhortensia (Hydrangea paniculata)

Deze soorten bloeien op jong hout, de bloemknoppen worden dus gevormd op de nieuwe takken. Daarom kan je alle takken van deze soorten in maart/april helemaal bij de grond afknippen. Om te voorkomen dat de Annabellen ver over gaan hangen kan je ongeveer 20 cm. van de oude takken laten staan. Wil je de Annabellen toch wat strakker rechtop laten staan dan kan je de handige plantsteunen van de Tuinfee gebruiken.

Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) en Hydrangea serrata

De bekende boerenhortensia bloeit op het meerjarige hout, dus op de aanwezige takken. Knip de uitgebloeide bloemen en de dode takken weg. Als je hortensia ouder is dan 3 jaar snoei dan een aantal van de oudste takken weg. Ze zijn te herkennen aan de afschilferende bast, knip maximaal 1/3 van alle takken weg en herhaal dit ieder jaar. Zo verjong je de struik en heb je ieder jaar bloemen.
Tegenwoordig hebben we al vroeg in het voorjaar hoge temperaturen waardoor de knoppen uitlopen, gevolgd door periodes van nachtvorst. Daarom is deze hortensia de laatste jaren gevoeliger voor nachtvorst. Begin dus niet te vroeg met het snoeien van dit soort.

Fluweelhortensia (Hydrangea aspera) en eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia)

Deze hortensia’s hebben weinig snoei nodig, zeker niet wanneer je ze hoger wilt laten groeien. Knip de oude bloemen en dode takken weg en knip zo nodig oude takken bij de grond af.

Klimhortensia (Hydrangea petiolaris)

Een uitzondering op de regel, niet in het voorjaar snoeien maar na de bloei. Snoei de takken met uitgebloeide bloemen terug tot op twee ogen.

Hortensia’s snoeien is niet zo moeilijk als het lijkt. Bedenk eerst bij welke groep je hortensia hoort en volg daarna bovenstaande stappen. Succes!