Tips voor de winter

Vorst tijdens IJsheiligen

Een paar weken geleden hebben we een klein beetje winter gehad, de meest vorstgevoelige planten heb je daarom misschien al binnen staan. Vanaf zaterdagnacht wordt er meerdere nachten matige vorst voorspelt, dus lager dan -5°. Sommige planten zoals Citroenverbena en Solanum staan bij mij nu nog buiten, maar zaterdag zet ik ze allemaal binnen anders overleven ze de winter niet.
Het is nu echt tijd om al je planten in pot op een vorstvrije plek te zetten. Niet alleen om te voorkomen dat je planten doodgaan, maar ook om te voorkomen dat de potten kapotvriezen. Door de regen van de afgelopen tijd is niet alleen de potkluit doornat maar is ook de pot verzadigd met water. Door vorst zet het water uit, het gevolg hiervan is dat de pot kapot vriest. Het meest gevoelig zijn potten die poreus zijn, bijvoorbeeld roodstenen (terra cotta) potten. Sommige kunststof potten hebben een dubbele wand die redelijk isoleert waardoor ze minder kwetsbaar zijn. Toch is ook hier voorzichtigheid geboden, ik zou, als je de ruimte hebt, zoveel mogelijk binnen zetten.  Alle planten zonder blad mogen in een donkere ruimte staan, maar bladhoudende planten, zoals bijvoorbeeld oleander, hebben graag licht tijdens het overwinteren.

Blad isoleert

Alle planten die in de volle grond staan (dus niet in pot) zijn minder kwetsbaar zeker als je wat blad in de plantvakken hebt liggen. Ook planten die ‘s winters bovengronds afsterven hebben hier baat bij, het blad beschermt de plant namelijk ook ondergronds.
Sommige planten doen het al een aantal jaren prima in de volle grond omdat we zachte winters hebben gehad. Bijvoorbeeld de vele soorten Salvia’s, die voorheen onze winters niet overleefden. Het gaat dan om Salvia microphylla en soorten als Salvia ‘Black and Blue’ en Salvia ‘Amistad’. Geef deze een flinke berg blad rondom de basis van de plant. Zet er eventueel een stuk gaas omheen om te voorkomen dat het blad wegwaait. Nog een handige tip, recycle de kerstboom. Ik knip altijd alle takken eraf en gebruik ze om kwetsbare planten af te dekken. Wordt het tijdelijk weer wat warmer? Dan gaan de takken op een stapeltje in de hoek van de tuin totdat ze weer nodig zijn.

En als laatste…

Zorg dat de tuinslang geen water meer bevat of leg de slang binnen. Sluit je buitenkraan af en leeg alle gieters.