Lenteklaar maken

bloembollen

Het voorjaar begint de laatste jaren al in februari, ook nu hebben we weer een relatief warme periode. Door de klimaatverandering verschuiven de voorjaarswerkzaamheden in de tuin. Al vroeg in het voorjaar lopen veel planten uit, waardoor de vraag opkomt, wanneer maak ik mijn tuin lenteklaar? Waar ik voorheen altijd hetzelfde kon adviseren, namelijk -vaste planten afknippen eind februari/begin maart, afhankelijk van het weer- is er nu meer nuancering nodig.

Nog kans op vorst

Omdat deze warme dagen niet in het voorjaar, maar in de winter vallen is er nog kans op een vorstperiode. Dat maakt dat planten veel kwetsbaarder zijn. Na een paar warme en zonnige dagen beginnen de planten te groeien en komt het tere blad boven de grond. Zeker als er nog veel winterdek in de borders ligt, onder deze warme deken lopen de planten nóg sneller uit.

Hergebruik van blad

Op dit moment is het raadzaam om in ieder geval de winterbescherming van je planten af te halen. Haal het teveel aan oud herfstblad weg en bewaar dit, bijvoorbeeld in een hoek van de tuin. Mocht het nog gaan vriezen dan heb je in ieder geval wat reserve materiaal. Tussen de planten kan je het natuurlijk gewoon laten liggen. Dit voorkomt het dichtslaan van de grond en zorgt voor voeding. Het bodemleven (kleine kruipers, schimmels en bacteriën) werkt dit in de grond en daardoor ontstaat een betere structuur. Het laten liggen van blad heeft niets met ‘netjes’ of ‘rommelig’ te maken maar wel met natuurlijk tuinieren.

Beschutting voor insecten

Tussen de plantenresten en het oude herfstblad zitten veel insecten verstopt, daarom is het extra belangrijk om dit nog te bewaren. Veel mensen schrikken van het woord insecten maar alle wormen, kevertjes, zweefvliegen en zelfs wespen hebben we hard nodig. Niet alleen voor de bestuiving maar ook voor het bestrijden van plagen en het beter bewerkbaar maken van de grond. Wist je dat een gemiddeld wespennest in één week tijd honderdduizenden vliegen en muggen vangt. Denk daar maar eens aan als je een wesp wegjaagt 😉

Wanneer afknippen?

Met het afknippen van de vaste planten kan je nog wel even wachten. Op plekken waar de bloembollen al bloeien kan je misschien iets wegknippen om de bollen meer ruimte te geven. Begin dus niet te snel met het lenteklaar maken van je tuin, maar doe het stap voor stap. Er is nog tijd genoeg!